Ekonomisk kris för katthemmet: ”Nu är det riktigt allvarligt”

Verksamheten har växt hela tiden. Men det har inte inkomsterna. Nu flaggar Cecilia Arnström på Norrtälje katthem att de kan tvingas lägga ner om inget mirakulöst händer snart. – Katthemmet bygger på vilja och engagemang, men det finns en gräns för hur mycket vi orkar, säger hon.

 
Ända sedan katthemmet startade har det drivits som en ideell förening och varit helt beroende av sina medlemmar, faddrar och gåvor från privatpersoner.

– I dag ligger vi närmare noll än vi någonsin gjort och får vi inte in pengar kan vi tvingas lägga ner, säger Cecilia Arnström som vid flera tillfällen lånat ut av sina egna pengar för att få verksamheten att gå runt.

– Drömmen vore förstås att kommunen kunde stötta oss, nu är det en konstant kamp för att få det att gå i hop. Vi har försökt att söka pengar ur olika fonder också, men det är svårt.

Det finns flera idéer för att få ett jämnareflöde med pengar. Större butik, året-runt-loppis, kafé och en mindre veterinärklinik är något som skulle bidra till inkomsterna.

– Jag tror på att satsa, men då gäller det att lösa det finansiella.

En av Katthemmets inkomstkällor de senaste åren har varit deras loppmarknader och i maj planeras nästa som förhoppningsvis ska ge en bra slant till kassan.

– Det är väldigt mycket jobb med det också. Samtidigt som vi ska arrangera den löper ju den dagliga verksamheten på med kunder, samtal och veterinärdagar, säger Cecilia Arnström som i dag har fullt på katthemmet.

– Men det är också väldigt svårt att tacka nej när någon söker hjälp, säger hon.

Mattias Hansson

NT

Norrtälje katthem ligger i Grovsta söder om Norrtälje och här tar de emot hemlösa och vanvårdade katter. Men nu är verksamheten hotad.Bild: Måna J Roos
Norrtälje katthem ligger i Grovsta söder om Norrtälje och här tar de emot hemlösa och vanvårdade katter. Men nu är verksamheten hotad. Bild: Måna J Roos

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01