Hjälp på fel sätt

Det är jätte rart att det finns de som vill hjälpa katter som har det svårt.

Någon tar hand om några katter som farit illa. Man vet inte vad man ger sig in på. Det gör att man i all välmening gör många felaktiga beslut.

Det vanligaste felet är att man väntar för länge med att kastrera dessa katter. Istället för att göra det på en gång. Jag tror att det är en ekonomisk fråga. Kanske inte att man inte har råd, utan att man inte hade det med i beräkningen av hosta upp med en större summa. Mat, strö och husrum är ju inte någon större peng. Det tar emot att lägga 1500 på att kastrera en honkatt som inte är ens egen.

En katt råkar smita ut. När den fångats in visar det sig att den är dräktig. Man väljer att låta katten föda, för man har hört att det är bra för en hona att få en kull. Dock är hon ju dräktig redan, så det är ju inte så mycket man kan göra åt det.

En hona behöver dock inte ha en kull innan kastrering. Det är en gammal seglivad myt som strular till det otroligt för oss som sysslar med hemlösa katter.

Har honan precis blivit parad av misstag, helt krasst, så bokar man tid för en kastrering omgående… Man kan ha åsikter om att man tar bort ett, eller i detta fall flera liv, men det otroliga lidande som katten får utstå i vårt land är grymt hemskt. Det är ingen som förstår det. Det är ingen som ser det. Det är ett faktum. Det sker varje dag. I Sverige! Har de gått väldigt långt och snart ska föda, så är det en annan sak.

Även om man tar väl hand om ungarna och hittar bra hem åt dem så är risken stor att ungarna i sig får chans att reproducera sig och så blir det ytterligare fler katter som söker hem. Hem som inte finns.

Det finns inte hem till alla behövande katter i Sverige. Det avlivas massor av friska katter varje dag i Sverige för att man inte hittar hem åt dem. Det finns mängder av underbara vuxna katter som behöver omplaceras, men ingen vill ha dem. Alla ska ha kattungar. Kattungar, för de kan man forma. Det är helt klart underskattat att ta en vuxen katt som bara vill ha kärlek.

Goliat
Goliat

 
Till alla er som funderar på att ta en kull på er hona. Ta en ordentlig funderare på varför ni tar en kull på den? Är du seriöst intresserad av avel? Vet du vad det innebär att vara uppfödare? Hur man väljer vilka friska djur som ska avlas? Kostnader? Risker?

Om det endast är för din egen del, bli då istället jourhem åt ett katthem och öppna upp ditt hem åt en hemlös hona med ungar. Eller en skygg katt som behöver socialisering för att lära sig lita på människor. 

Om du står med en kull;
Sälj kattungarna för minst 1500 kronor styck. Sälj dem chippade, vaccinerade och besiktade av veterinär. Det visar att du är seriös och du får seriösa familjer som är intresserade.

Sälj inte efter först till kvarn principen.
Ställ frågor till de som är intresserade.
Sälj inte kattungar som ensamkatter.
Ta pengarna från försäljningen av kattungarna och kastrera mamman.

Spara inte en kattunge. Mamman vill inte leva med sina barn hela livet. Det är inte naturligt. Det kan skapa en mängd spänningar som slutar med att någon av katterna behöver få ett nytt hem.

Funderar du på att skaffa katt?
Adoptera en vuxen katt eller ta en omplaceringskatt. Det räddar liv. Bokstavligen!

Bli volontär på ett katthem och hjälp till. <3

Vi på katthemmet finns här för att stötta och hjälpa till. Hör av er till oss om ni har frågor och funderingar. Vi dömmer inte någon. Vi är här för att hjälpa.

Peace
/ Cecilia
Norrtälje katthem

Bild 1 – Bortkommen hona som blivit dräktig och fått en kull som hemlös. Hade hon inte hittats hade ungarna max blivit 6 månader.
Bild 2 – En äldre hankatt som kommit bort sig och levt som hemlös i många år. Han har haft ett hem som ung. Man har väntat för länge med att kastrera. Det har gjort att han vandrat och kommit bort. Många skador och ärr.
Bild 3 – Matte har blivit dement och hamnat på ett boende. Katterna får inte följa med. Ingen kan/vill ta hand om katterna. Stor risk att de blir avlivade…

Olika öden
Olika öden

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01