Kommunen måste stödja katthemmet

En bro skall byggas från nya bostadsområdet i hamnen över kanalen till Societetsparken. Inga småpengar kommer att läggas på detta. 27 miljoner är planerade. Den lär den bli dyrare än så.

Många är vi som känner till Norrtälje Katthem i Grovsta. Deras eldsjälar jobbar året runt med att hjälpa katter i nöd.

Två liv som fått chansen på Norrtälje katthem är Birger, räddad till ett nytt liv efter hemlöshet, och Emil, omplacerad av sin husse. Norrtälje kommun måste sluta blunda för behovet av kommunalt ekonomisk stöd för Norrtälje Katthem, skriver Johanna Lindström. Foto: Johanna Lindström.
Två liv som fått chansen på Norrtälje katthem är Birger, räddad till ett nytt liv efter hemlöshet, och Emil, omplacerad av sin husse. Norrtälje kommun måste sluta blunda för behovet av kommunalt ekonomisk stöd för Norrtälje Katthem, skriver Johanna Lindström. Foto: Johanna Lindström.

 
Norrtälje kommun har kattkontrollbehov som är stora.

Katter som är skadade från trauma eller köld. Kanske plågade av personer som är mindre nogräknade med andra liv än deras eget. Kattägare som inte tagit sitt ansvar – katterna försvinner. De är okastrerade och ovaccinerade. Ägare som avlidit och kattvännen varit tvungen att söka mat någon annanstans, då kvarvarande familj inte tagit notis – eller ens brytt sig.

Många av Sveriges katter är okastrerade. Ägarna sitter sedan med både katt och tillhörande ungar, med avlivning eller dumpning som följd. Dumpade katter och kattungar – inte sällan katter som svälter ihjäl eller dör av överhettning, inlåsta i kattburar ställda i skogen. Eller varför inte slängda i flerfamiljhusets soptunna i trappen.

Kattungen som levt ett antal månader med nya familjen i sommarstugan och nu överges för att svälta ihjäl. Till senhösten eller vintern? Sårinfektioner, efter slagsmål eller andra skador, blodbrist på grund av fästingar och maskinfektioner kommer som ett brev på posten. Katterna förökar sig och nya kattungar föds i misär. Det rullar på i galen takt.

Och nej. Vilda katter finns inte i Sverige. Förvildade och hemlösa katter finns. Framför allt i högre population än vad gemene man kan tänka sig.

Nej, de mår inte bra. Har inte ett hem. De har ingen som ser deras behov. Inte någon som agerar som ett ljus i mörkret. Ingen som kan ge dem en varm plats, mat, vatten, skydd, medicin, veterinärvård eller en chans till ett nytt hem. Ingen som kan laga deras trasiga hjärta där så mycket lidande och hunger bor.

Jo. Hjälpen finns. Men den är enormt trängd, ekonomiskt och utrymmesmässigt. Norrtälje katthem är en institution bland engagerade kattägare och volontärer. Katthemmet har varit och är fortfarande ljuset i mörkret, för katter i nöd, för oroliga kattägare och för volontärer som lockar, pockar och fångar in katter, dag som natt.

Telefonen ringer oavbrutet. Ett hundratal samtal varje dag. Polisen har katter de behöver lämna in, ägare som behöver omplacera sina älsklingar, någon som hittat en kull kattungar nära dödens rand.

Personalen dras i från så många håll. Och ekonomin i dag håller inte. Personalen gör vad den kan med minimala tillgångar men det räcker inte.

Engagemanget att hålla igång katthemmet är stort. Alla kämpar. Eldsjälarna går på knäna och med dem en ekonomi som alltid varit ständigt vacklande. Men det har ändå gått med hjälp av insamlingar och den välkända loppis som har hållits i många år.

Men nu håller det inte länge till. Katthemmets byggnader är i ett skick som måste åtgärdas. Det behövs också mer utrymme för att kunna arbeta på ett effektivt sätt. Egna privata medel har använts i excess, varenda krona har vänts på.

Dessa personer, med sina glödande varma hjärtan, har gjort enormt mycket för djuren, även för många människor, i denna kommun. Det är dags att kommunen ger Norrtälje katthem en plats i budgeten, en chans för personalen att arbeta utan konstant konkurshot och stress hängande över sig.

Kommunen behöver dem – och katthemmet behöver oss. Jag ber alla som kan avvara tid eller pengar att stötta arbetet. Och Norrtälje kommun att sluta blunda för behovet av kommunalt ekonomisk stöd för Norrtälje katthem.

Johanna Lindström, Norrtälje

Norrtälje katthem är en institution bland engagerade kattägare och volontärer. Katthemmet har varit och är fortfarande ljuset i mörkret, för katter i nöd, skriver Johanna Lindström.

www.norrteljetidning.se/debatt

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01