Skatt på kattavel

Tyvärr april-april!

Det är många svenskar som väljer att ta en kull på sin katt utan att betala en krona i skatt när de säljer kattungarna – det är oacceptabelt, menar regeringen, som nu klubbat igenom en ny skatt för att kompensera de förlorade intäkterna.

Kull med kattungar
Kull med kattungar

 
I veckan klubbade regeringen igenom en ny lagändring som svar på den ökade buskaveln på katt som man sett under de senaste åren och då kunnat göra en kalkyl på hur kommande år kommer att se ut på marknaden. År 2017 har som bekant redan gjort sig känt som katt-året, med en stor ökning i antalet kattungar som såldes av privatpersoner via kanaler som blocket.se. Även Agria och If har bekräftat att ett mycket större antal kattungar har försäkrats in 2017 än något annat år. Det rör sig om 32 % fler kattungeförsäkringar, meddelar presstalesman Torsten Nilsson från Agria.

Det innebär att du lätt kan köpa en kattunge, utan att betala moms och den så kallade uppfödaren betalar heller inte någon moms.

Staten kräver kompensation

På sikt innebär det enorma förluster för staten – det menar åtminstone finansminister Magdalena Andersson. 

Det är föds ungefär 100 000 kattungar per år i Sverige meddelar Agneta Sjöman, förbundsordförande i Sveriges kattklubbars riksförbund (Sverak) och det är i huvudsak vanliga Svenssons, som inte är en registrerad uppfödare, som föder upp dessa kattungar utan någon tanke bakom sin avel än att det är gulligt med kattungar. 

Avgiften, som i veckan klubbades igenom av riksdagen, kommer införas under hösten som ett skattepåslag på alla kattungar som importeras eller säljs i Sverige.

Ett ledande i annonsföretag, som har hållit låg profil gentemot allmänheten under samtalen med regeringen, fruktar miljardbelopp i förlorade intäkter under de kommande fem åren. Förslagen ska ha mött minimalt med motstånd i riksdagen, vare sig från ministrar eller övriga riksdagsledamöter.

JAG TYCKER DET ÄR BRA ATT SVERIGE VISAR FRAMFÖTTERNA I FRÅGAN OCH STÅR UPP FÖR SVENSKT NÄRINGSLIV.” MENAR JUSTITIEMINISTER MORGAN JOHANSSON.

Avgiften kommer inledelsevis ligga på 10 procent av försäljningspriset om man bara tar en enstaka kull – ytterligare 10 procent tillkommer om man tar fler kullar. Skatten blir obligatorisk hos alla svenskar, och faktureras till slutkund som en tullavgift vid egenimport.

Antal kattungar som föds per månad i tusental räknat. Källa: Sverak
Antal kattungar som föds per månad i tusental räknat. Källa: Sverak

_____________________________________________
 Vill du stödja Norrtälje Katthem?
Vårt Bankgiro är 495-5670
Vårt swish är 123 161 20 01