Anmäld till Länsstyrelsen

För en vecka sedan lade vi ut ett inlägg på Facebook om att om man hade överblivna läkemedel till katt att man kunde donera dem till katthemmet istället för att lämna tillbaka dem till apoteket. Vissa läkemedel är väldigt dyra. Till exempel har vi en katt på katthemmet som står på en blodtryckssänkande medicin och den kostar lite mer än 700 kronor att köpa ut.

Många läkemedel har även varit restnoterade i omgångar och svåra att få tag på.

Oftast är det äldre katter som behöver äta diverse läkemedel och när de sedan går ur tiden finns en hel del läkemedel ofta kvar som kan brukas av katthemmet istället för att de bara ligger i ett skåp och blir gamla eller att de lämnas till apoteket..

Nu var det två personer i tråden som blev väldigt upprörda och menade att detta var väldigt olagligt. Vi på katthemmet har sedan långt tidigare pratat med lagkunniga, som sökt i lagen och hittat att det inte finns något som säger att det är olagligt att ge bort eller att ta emot läkemedel. Det är däremot olagligt att sälja läkemedel. Det är lite av en gråzon, men det finns inga tydliga lagar och regler som säger att det är olagligt. Vi har därför känt oss trygga med att vi inte uppmuntrat till en olaglig aktivitet när vi ber om överblivna läkemedel.

Vår veterinär har så klart stenkoll på det som lämnas in och vi är även två legitimerade sjuksköterskor i verksamheten som också kan en hel del om läkemedel. Sådant som inte får användas lämnas vidare till apoteket.

Det är inte helt sällan det kommer snälla personer med en påse läkemedel de har rensat ut från ett skåp hemma och vill ge till oss. Vi tackar så mycket och tar emot. När vi sedan går igenom vad det är i påsen, så kan det visa sig att det mesta gått ut för 10–15 år sedan och då lämnar vi det bara vidare till apoteket.

Ibland är det enklare att bara tacka ja till erbjudna läkemedel än att gå igenom och neka vissa saker framför den som vill donera. Det gäller även andra saker som vi ibland får in till katthemmet. Den som har ansträngt sig och vill donera något har en god känsla i kroppen för att de gör något bra. Jag vill inte vara den som star bort den känslan genom att säga att det som de vill ge till katthemmet inte duger.

Nu var det en av dessa mest upprörda personer på Facebook som valde att göra en anmälan till Länsstyrelsen så klart och jag blev uppringd igår. Detta kommer nu att rulla på och ta en massa tid och energi från vårt viktiga arbete.

Här är en bild på anmälan. Detta är en offentlig handling.
Not. att vi tackat ja till Buprenorfin för att sedan ångra sig stämmer inte helt. Jag tackade ja till en mängd läkemedel, varav några sprutor Buprenorfin ingick. Nu vet jag att dessa sprutor är oanvändbara, för att detta läkemedel är ljuskänsligt och bruten förpackning skall förvaras i kylskåp, samt att det är narkotikaklassat. Men jag sa ja tack till hela “kollit” och flera andra inlägg på samma gång. För mig var det enklare. Jag tänkte inte på att det var narkotikaklassat. Dumt av mig. Nu ångade sig den personen som erbjöd läkemedlet efter information i tråden om att det var olagligt. Men om man ser något som inte är rätt kan man kontakta bakom kulisserna och berätta vad man tänker. Man behöver inte vara så aggressiv i sin åsikt. Alla på katthemmet har bara goda avsikter.

 

 

Det är bara tröttsamt att det ofta skall blir bråk om saker som görs med ett gott syfte. Att lägga tid och energi på att bråka offentligt. Varför man gör det säger mig en hel del om den personen. Om man undrar något kan man ta kontakt på ett annat sätt för att få mer information innan man drar egna slutsatser och gör en anmälan. Dessutom är personen feg och kan inte stå för sin anmälan, utan man vill vara anonym. Nu kan vem som helst räkna ut vem det är baserat på en del information som finns i tråden på Facebook.