Avslagen ansökan

Många har varit i kontakt med mig om att jag ska söka kastreringsbidrag från Kattfonden, vilket jag gjorde och fick detta svar:

Hej!
Vi har nu behandlat er ansökan om stöd till kastreringskampanjen och kommit fram till att det inte är någonting som Kattfonden kan stödja. Vårt fokus är de hemlösa katterna och inte att gynna ägarna till katter som redan har ett hem.
/Monica Lindblad
Kattfonden – insamlingsstiftelse för hemlösa katter

Jag svarade med detta och har ej ännu fått svar tyvärr:

Hej,
Tack för svar. Jag tycker att ni ska tänka bredare. Målet är att minska antalet hemlösa katter och ta det vid roten.

Kampanjen skulle rikta sig till de personer som väntar för länge med att kastrera för att det är för dyrt att kastrera och på så sätt hinner få flera oönskade kullar, som ofta slås ihjäl på ohyggliga sätt om de inte föds ute och då startar en koloni som vi sedan ska ta hand om som kostar otroliga resurser. Katthemmen i Sverige kan inte bara hålla på att släcka bränder! De hemlösa katterna tar aldrig slut! De fylls på hela tiden och i en snabbare takt än vi eldsjälar mäktar med!

De sätt som katthemmen arbetar på nu fungerar uppenbarligen inte! Siffran med 150 000 hemlösa katter i Sverige, var av 30 000 enbart i Stockholms län har varit konstant i hur många år som helst. Problemet med hemlösa katterna måste angripas på ett annat sätt!

Norrtälje katthem kastrerar ungefär 500 hemlösa katter per år och kastrerar även ungefär 1000 ägda katter varje år.

Om ni önskar vinkla ansökan så den riktar sig till de hemlösa katterna så skulle det uppskattas, då vi trots allt gör en stor insats i Stockholms län.

Vi har ägare som åker upp 25 mil enkel resa enkom för att kastrera hos oss för att vi håller Sveriges lägsta priser på kastreringar. De kommer med mormor-katt, mamma-katt, döttrar och söner. Katter som behöver kastreras för att minska antalet hemlösa katter. Det räcker med att en dotter-katt sticker iväg på äventyr och en koloni bildas. Ja, det är ägarens ansvar att kastrera sina katter, men verkligheten är inte så enkel.

Vi har mängder med tanter och farbröder på landet som matar katter, katter som det inte äger och därför inte vill/kan lägga pengar på. De matar och katterna blir fler. Jag kastrerar hellre en honkatt än tar in 15-20 förvildade katter på katthemmet och som ska ha lika många nya hem. Det är resurskrävande. Resurserna måste riktas om och användas bättre!

Problemet med hemlösa katterna måste angripas på ett annat sätt! Att kastrera fler katter är enda sättet!

Vänligen se vår ansökan ur ett annat perspektiv.

Vänliga hälsningar
Cecilia Arnström
Norrtälje Katthem