Olaglig musfälla

Vi har haft otroliga problem under höstens början med att mössen flyttat in i katthuset. De härjar mest under nätterna. De gnager på allt. Kissar och bajsar överallt. Gör hål i fodersäckar och äter upp maten så klart. Det är inte bara en eller två söta små möss som kilar omkring, utan det är hela släkten som flyttat in. Inklusive sysslingar och pysslingar.  Det är snuskigt och otroligt opraktiskt. Och snabbt går det när de härjar runt. De hade byggt bo inne i min färgskrivare, som jag bara använder ibland…

Jag fick en fälla som var köpt på Granngården och den var redan laddad med ett lockbete som satt fast. Jätte bra, tänkte jag eftersom mössen har en förmåga att äta upp betet utan att utlösa fällan. Jag laddade fällan på en gång och placerade ut den.

Jag var i köket i katteriet och arbetade när fällan slog igen under köksbänken efter bara någon timma. Jag hörde hur musen sprattlade och jag blev skeptisk. Efter 10 sekunder gick jag dit för att titta och musen sprattlade då fortfarande. 🙁 Fällan hade slagit över nacken som den ska, men inte haft tillräckligt med kraft att döda musen på en gång. Otroligt obehagligt!

Jag började undersöka fällans tillverkare och mailade till Länsstyrelsen för att fråga om det inte finns några regler för hur en fälla ska vara utformad. Det är väl inte meningen att musen ska pinas till döds? Jag blev hänvisad till  Naturvårdsverket och fick veta av dem att just den fällan inte är godkänd för att användas. Det är inte olagligt att sälja den, men det är olagligt att använda den… Jag skrev till Granngården och berättade detta, men har efter två veckor fortfarande inte fått något svar.

De har kampanj på denna musfälla i sina butiker just nu…
 

Musfällan Supercat

 

Svaret jag fick från Naturvårdsverket 2011-10-31

Hej Cecilia!

Det finns regler för hur man ansöker och får ett fångstredskap (”fälla”) godkänt. Vi har en lista på vår hemsida med samtliga godkända redskap. Tyvärr är det inte olagligt att sälja inte typgodkända fångstredskap men däremot att använda dessa. Vi är dock inte en tillsynsmyndighet så du behöver inte vara orolig. Vi är tacksamma för synpunkter.

Den aktuella musfällan finns i kön för redskap som ansökt om att bli godkänt, men vi har inte hunnit behandla ansökan än. Därför är det värdefullt att få in synpunkter. Jag har samma spontana intryck som du fick att det är för dålig kraft i den. Vi håller på att rigga en testverksamhet som ska kunna testa de aktuella redskapen på ett bra sätt men har tyvärr inte den klar än.

Du får gärna påpeka för säljaren att fångstredskapet inte är godkänt.

Bästa hälsningar

Lars Plahn
NATURVÅRDSVERKET
Viltförvaltningsenheten

 

Mitt brev till Granngården 2011-10-31:

Hej,

Jag fick en musfälla som heter ”Super Cat” och är köpt hos er på Granngården av en vän. Den är gjord i plast och jag upplevde den som svag, men tyvärr så valde jag att använda den i alla fall. Jag satt i köket och hörde när fällan slog igen inne under diskbänken och hur musen sprattlade. Jag gick dit och tittade. Fällan hade slagit över nacken. Musen sprattlade och efter 20-30 sekunder var den fortfarande inte död!! Jag har hört med andra bekanta som använt den och de har haft liknande upplevelser.

Jag skrev till Länsstyrelsen och frågade om kan man anmäla företaget på något sätt och få bort fällan från marknaden?? Jag vill inte ha musen i mitt hus, men ska man använda en fälla så tycker jag att musen ska få dö snabbt och smärtfritt.

De hänvisade mig till Naturvårdverket och av dem fick jag veta att fällan inte är godkänd i Sverige och därför olaglig att använda. Nu är det tyvärr inte olagligt att sälja den, men mitt förslag är att ta bort den ur ert sortiment då den plågar musen till döds och inte är godkänd.

1148643 – Supercat.
2-pack. Effektiv och hygienisk musfälla i plast. Har inbyggt lockbete. Mycket lätt och snabb att både sätta och tömma.

Vänliga hälsningar
Cecilia

 

 

 

 

 

Sommartider

Från 1 juli fram till 16 augusti har vi sommartider på Kattcenter.

Butiken kommer vara öppen:
mån-fre 10-16
lör-sön 10-12