Ny lag träder i kraft – en milstolpe för det förebyggande arbetet

Från och med den 1 juli 2024 finns Lagen om kommuners ansvar för förebyggande arbete om att minska antalet katter som kommer bort på plats. För första gången regleras därmed det kommunala förebyggandet i svensk lag.

En ny lag som börjar gälla 1 september 2024 säger att om du har utekatt måste gå ut med den i koppel. Inga katter får gå ute fritt.

– Det är oerhört viktigt att katter som får gå ut hålls i koppel, säger Ulla Svensson, Norrtälje kommun. Vi får in många klagomål om att katter gör sina behov i sandlådor där barn skall leka och hoppar upp på bilar.

Med ett koppel kan din katt eller kattunge springa fritt ute och utforska sin omvärld, men kan inte komma vilse. En kattsele fästs enkelt kring kroppen på katten och sedan använder du kopplet precis som på en hund.

– Detta skulle minska antalet katter som kommer bort och även minska trycket på antalet samtal och mejl vi får, säger Cecilia Arnström, Norrtälje Kattcenter. Vi är oerhört glada för denna nya lag.

– Vi ser fler och fler katter som kommer bort varje år i samband med besök vid sommarstället eller hos kattvakt, säger Cecilia Arnström. Koppel kan vara livsavgörande när en katt ska gå ut. Koppel räddar kattliv och minskar lidande på sikt både hos katten och dess ägare.

– Vi kommer se fler förändringar framöver, säger Ulla Svensson, katten kommer att hållas på samma sätt som vi håller hunden.

 

Nöjd katt med sele